top of page

 

URBANÍSTICA I tardes  - Curs 2015-2016

 

INTRODUCCIÓ A LA URBANÍSTICA: L'ANÀLISI DELS ELEMENTS URBANS

 

Professorat:

Jordi Franquesa (coord) Manuel Franco

Antonio Moro Ferran Sagarra Mar Santamaria

 

INTRODUCCIÓ

 

El primer curs d'urbanisme pretén introduir-vos a la lectura de la ciutat, ja que només entenent el seu funcionament i la seva diversitat podrem intervenir en ella amb encert i rigor. Per fer-ho, us proposem de reconèixer quins són els seus elements constituents, entendre les seves singularitats i característiques, així com les seves interrelacions.

 

Les ciutats són realitats tangibles, però d'enorme complexitat. Les ciutats experimenten constantment processos d'addició, superposició, transformació i creixement. Comprendre la ciutat requereix un esforç que només podem abordar als inicis dels nostres estudis prestant atenció als seus elements fonamentals: els carrers, les places i les edificacions. Tot i que aquests tres elements en realitat s'interrelacionen constantment, i és en aquestes sinèrgies on podem començar a entendre com funciona la ciutat, en farem abans unes mirades per separat per tal de que, després, puguem entendre com conformen i permeten transformar la ciutat.

 

Al final del curs, sereu capaços de comprendre què aporta cada un d'aquests elements en el conjunt de la complexitat de la ciutat, entendrem que aquesta no és un simple sumatori d'aquests elements, i podrem llegir-la a partir d'una mirada més lúcida i comprensible, i acostar-nos així a aquesta complexitat. Entendrem la ciutat una mica millor. Això ens donarà eines, i sobre tot criteri, per poder intervenir-hi.

 

Per aconseguir-ho, caldrà que tingueu una actitud activa, i que obriu bé els ulls, perquè haurem de llegir, mesurar, observar, identificar, interpretar, i concloure. Per això, és molt important la vostra mirada incisiva, doncs només així us podreu formar com a veritables arquitectes.

 

 

OBJECTIUS

 

L'assignatura us aportarà primer cultura urbanística, però sobre tot eines i mètode. Els seus objectius principals els podem resumir així:

 

1.  Conèixer alguns exemples de referència i algunes peces clau de l'urbanisme. a.  Adquirir un mètode rigorós de lectura, anàlisi i interpretació de la

ciutat.

b.  Conèixer els elements fonamentals sobre els que es construeix la ciutat.

c.  Comprendre el funcionament d'aquests elements.

 

2.  Comprendre les interrelacions entre aquests elements, i la seva aportació en la definició de la ciutat.

 

3.  Adquirir criteri per intervenir a la ciutat.

 

CONTINGUTS

 

Al llarg del curs s'aniran discutint simultàniament diferents aspectes de la ciutat. Malgrat que el curs està organitzat en tres blocs clarament definits per sengles temàtiques, us adonareu que no són en realitat independents, i veureu que en parlar d'un d'ells, contínuament haurem de fer referències als altres dos. En conjunt, i per resumir, els aspectes que anirem tractant al llarg de les setmanes serà el següent:

 

     - Les vies, els carrers, els bulevards, les avingudes i els passatges.

     - El carrer com a suport de l'edificació, com a infraestructura i canal de fluxes.

     - Els espais de la mobilitat.

     - Secció i traçat.

     - Cantonades, nodes, places, jardins: mesures, formes i caràcter.

     - Els espais de l'activitat pública. L'espai de trobada.

     - Els espais de la col·lectivitat. L'intercanvi social.

     - Usos de la planta baixa i vincle amb l'espai públic.

     - La divisió del sòl. Edificis i equipaments.

     - Morfologia de la parcel·lació i l'estructura de l'ocupació del sòl.

     - El sòl privat i el sòl públic.

     - Edificació i tipologies. Organització de l'edificació residencial.

     - Unitats d'agregació. Repeticions, singularitats, patrons.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                            Organigrama del curs

 

ORGANITZACIÓ DEL CURS

 

El curs s'organitza com us hem avançat en tres grans temes: els carrers, les places, i l'edificació, d'unes 4 setmanes de duració per a cada tema, més una darrera setmana de conclusió. Cada un d'aquests elements de la ciutat es materialitzarà en un exercici concret, que caldrà lliurar a les dates establertes. A més, cada un dels tres blocs constarà de les següents activitats:

 

     1.  Visita de camp.

     2.  Activitat cooperativa (puzzle).

     3.  Entre dues i tres classes teòriques.

     4.  Sessions de correcció dels treballs.

 

 1. Visites de camp

 

Les tres visites de camp programades es faran a Barcelona. Caldrà que prepareu la visita prèviament, tenint en compte que haureu de prendre apunts, notes i dibuixar intencionadament el que observeu in situ, a partir de la vostra percepció de la realitat urbana i de les explicacions que cada professor us pugui fer. Aquestes notes i dibuixos us hauran de permetre extreure algunes conclusions, i caldrà reendreçar-les degudament i entregar-ho el dimecres següent a la visita per Atenea. Al final dels apunts caldrà escriure un breu paràgraf on tracteu, al menys aquestes qüestions: (1) Què he après de la visita?, (2) Quin tema m'ha interessat més?, i (3) Quins dubtes i inquietuds em plantejo a partir de la visita?

 

 

 2. Les activitats cooperatives. El Puzzle

 

A l'inici de cada bloc es farà una activitat cooperativa que pivotarà al voltant de tres lectures sobre la temàtica corresponent. A cada un de vosaltres se us assignarà un text, i haureu de venir a aquesta sessió amb l'article llegit i treballat, i que després caldrà compartir en aquesta sessió. Al final de la classe, es farà un petit exercici per grups que s'haurà de lliurar el mateix dia.

 

 3. Les classes teòriques

 

Al final de cada sessió teòrica es farà una breu activitat que caldrà lliurar abans de sortir de la classe. Les sessions previstes són les següents:

 

A. Carrers

    T1 - El carrer i les ciutats

    T2 - Les Rambles: un espai asimètric construït des dels laterals

B. Places

    T3 - Places. Un lloc on trobar-se T4 - Londres: una ciutat de places T5 - Espais públics contemporanis

C. Edificis

    T6 - Tipologia i teixit

    T7 - Tipologia i l'evolució de l'espai

    T8 - Equipaments

Corol·lari

    T9 - Síntesi i introducció

 

                                          El treball

 

Cada un dels blocs implicarà la realització d'un treball per grups de 2 persones, que consistirà en l'anàlisi, valoració i discussió d'un o dos exemples d'elements urbans corresponents a cada temàtica. Aquest treball es traduirà en una entrega al final de cada bloc, els dimecres, que consistirà en tres fulls A3 d'anàlisi, més un A3 de conclusions. Caldrà afegir, a més, en un últim A3, la fitxa d'aprenentatge que tot seguit es detalla. Tots els treballs s'entregaran en format digital via Atenea.

 

Fitxa d'aprenentatge

 

La fitxa és individual per a cada estudiant. En un A3, que consistirà en dos A4 verticals, un per cada estudiant, haurà de respondre a sis preguntes. Les tres primeres caldrà respondre-les abans de fer el treball, i les tres següents un cop finalitzat.

 

Abans

1. Quins són els objectius del treball?

2. Com demostraràs que els has assolit?

3. Com organitzaràs el treball?

 

Després

1. A quines conclusions has arribat?

2. Què creus que hauries de millorar?

3. Quines noves preguntes et planteges?

 

El Portfoli

 

A més de les tasques abans esmentades, caldrà al llarg del curs elaborar un portfoli o dossier sobre les sessions i activitats realitzades, per tal de que disposeu al final de curs d'un document resum de l'assignatura. Aquest document caldrà que estigui degudament endreçat, en format pdf A4 o A3, i haurà d'incloure els apunts de les sessions teòriques y les vostres diferents activitats, així com textos i material que us puguem facilitar. Aquest document en pdf pot ser substituït per un document digital similar a una pàgina web, en el suport que cregueu més adient (wix, wordpress, google sites, blog, etc...).

 

AVALUACIÓ

 

Per tal de poder aprovar el curs en l'avaluació continuada, caldrà haver entregat tots els exercicis que es plantegen. La ponderació dels treballs és com segueix:

 

Treballs de Camp

15%

Exercicis

20% + 20% + 25%

Activitats sessions teòriques

5%

Puzzles

5%

Portfoli / dossier

10%

 

Tasques complementàries

 

A més de les activitats programades, podeu presentar un portfoli més elaborat per tal de pujar la nota. Aquest portfoli hauria d'incloure, a més del que s'ha comentat més amunt, unes reflexions pròpies sobre aquests continguts, a més d'aportacions personals, tenint en compte que les reflexions que vosaltres podeu fer a aquests continguts pot significar arribar a un coneixement profund sobre la disciplina i els coneixements que aneu adquirint. Es facilita una plantilla per poder elaborar aquest document (https://sites.google.com/site/u1tardes2015/), on s'inclouen els criteris que heu de tenir en compte per a la seva elaboració. No necessàriament cal presentar-ho en Google Sites, podeu emprar qualsevol altra plataforma. Aquest e- Portfoli elaborat cal entendre'l com a una eina d'aprenentatge, i com a tal cal anar actualitzant-lo i treballant en el decurs de l'assignatura. En funció de la seva qualitat, pot arribar a sumar fins a 2 punts la nota final. En cap cas però servirà per aprovar l'assignatura.

 

AULES

 

Les sessions teòriques dels dijous s'impartiran de 14:30 a 15:30 a la CB2.

Les pràctiques dels divendres es faran de 14:30 a 17:30 a les aules del segon i tercer pis.

Els dijous en què es facin els puzzles, es faran a la Cb2 i al quart pis.

 

BIBLIOGRAFIA BÀSICA

 

CARMONA, M. et alt.: Public Places, Urban Spaces, Architectural Press, Oxford, 2010. GEHL, J.: La humanización del espacio urbano, Reverte, Barcelona, 2006.

SOLÀ-MORALES, M.: Diez Lecciones sobre Barcelona, COAC, Barcelona, 2008. PANERAI, Ph.: De la manzana al bloque, GG, Barcelona, 1986.

PARCERISA, J. i RUBERT, M.: La ciudad no es un papel en blanco. Ediciones ARQ, Santiago de

Chile, 2000.

© 2023 por CREARTE. Creado con Wix.com

  • Facebook Clean Grey
  • LinkedIn Clean Grey
  • Twitter Clean Grey
bottom of page